DİYANETTEN ŞOK AÇIKLAMALAR:
YILLIK ENFLASYON % 30’U AŞTI!
ASGARİ ÜCRET EN AZ 2250 LİRADAN FAZLA OLMALIDIR!
"Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı yaptığı açıklamada “2016 yılı sadaka-i fıtır miktarı en düşük 15 TL (On Beş Lira) olarak belirlenmiştir. “ dedi. Bu açıklamada ayrıca “Miktar belirlenirken hadis-i şerifler, ülkenin mevcut sosyal-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önüne alınmıştır. “ ibaresine de yer verilmiştir. 2015 yılı için ise sadaka-i fıtır 11,50 TL olarak belirlenmişti.
Sadaka-i Fıtır yani halk arasında bilinen adıyla Fitre; Bir kişinin günlük gıda masraflarını belirtmektedir. Yani Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bir vatandaş günde en az 15 TL ye karnını doyurabilmektedir.
Geçen yıl 11,50 TL olan bu miktar, bu yılın aynı dönemde 15,00TL ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı dönemine göre %30,43 oranında bir artış görünmektedir. Bu yıllık bazda enflasyon miktarı demektir. Enflasyonun tek hanelerde olmasıyla gurur duyulduğu düşünüldüğünde, bu oran bir hayli yüksek çıkıyor ve diyanet bu açıklaması ile diyor ki yıllık bazda enflasyon %30’u aşıyor.
Peki Merkez Bankası ne diyor;
“2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,71 artış gerçekleşti.”
Devletin iki kurumunun açıklamaları ve sayısal verileri arasında ciddi bir fark gündemde…
Merkez Bankası Yıllık bazda Enflasyonu %6,58 verirken, Diyanet işleri Başkanlığı ise aynı dönemde yıllık enflasyonu (Mutfağa yansıyan) %30,43 vermektedir. Bu durumda iki kurumdan birisi vatandaşı yanıltmaktadır.
Durumun başka bir vahameti daha ortaya çıkıyor ki; bir ailenin aylık mutfak giderleri… Anne-Baba ve 3 çocukla (En az üç çocuk isteniyor), 5 kişilik bir ailenin günlük mutfak masrafı 75 Tük Lirası olarak gerçekleşiyor. Bu aylık bazda hesaplanınca 5 Kişilik bir ailenin aylık gıda (mutfak) masrafları 2250 lira oluyor.
5 kişilik bir ailenin yalnızca karnını doyurmak için aylık en az 2250 TL’ye ihtiyacı var. Bir ailenin giderlerinin yalnızca gıda masraflarından ibaret olmadığı gerçeği de unutulmamalıdır. Bu aile kira, yakıt, elektrik, su, giyim, eğitim, ulaşım gibi bir çok ihtiyaç içinde harcama yapacaktır. Tüm bu hesaplar içinde standart bir memurun tek maaş ile Diyanetin asgari yaşam şartlarını taşıması çok zor görünmektedir.
İşin en acı boyutunda ise asgari ücretliler ve işsizler (ordusu) var. Yalnızca 1300 TL maaş alan asgari ücretli, bırakın diğer giderler için para harcamayı, karnını nasıl doyuracak? Gene aç kalır dar gelirli vatandaşım, gene ekmeğe talim vah benim ülkem vahhh…