“29 Ekim 2023 Pazar”

“29 Ekim 2023 Pazar”

ihanettYarın 29 Ekim 2023. Unutanlar için hatırlatayım; TC’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü. Son 20 yılda bu ülkede olağanüstü değişiklikler yaşandı. Beş yıldan bu yana 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yıldönümlerinde kutlamalar yapılmıyor. Türkiye Cumhuriyeti yeni bir döneme geçerek Demokratik Cumhuriyet’e dönüştü. Devletin sadece yönetim şekli değil, sınırları da değişti. Ama hemen her gün mitingler, protestolar, karışıklıklar bir birini izliyor. Yarın yine halk sokaklara dökülecek.

Anadolu’nun büyük şehirleri peş peşe büyük gösterilere sahne oluyor. Son zamanlarda, ellerinde Atatürk resimleri ve Türk Bayrağı dedikleri eski TC bayrağı olan illegal örgütler sık sık protesto gösterilerinde bulunuyorlar. Az sayıda insanın başlattığı ama çığ gibi büyüyen gösterilerin ardı arkası gelmiyor. Bugün Ankara’da polis, İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe okuyan göstericilere biber gazıyla karşılık verdi. Yapılan tutuklamalarda birçok bayrak ve Atatürk resmi ele geçirildi.

Pazar günü (29 Ekim) Irak, İran ve Suriye Kürt Yönetimi başkanları, Kuzey Kürt Federe Devlet Başkanı Öcalan’ın daveti üzerine Amed’e geliyor.Görüşmelerde aralarında birleşme yönünde önemli adım atacakları bildirildi. Federal Yönetimin ise, bağımsızlık ilanına soğuk baktığı ve mevcut statünün değiştirilmesine izin vermeyeceğine inanılmaktadır. 

***

Bugün Federal Eğitim Bakanlığının İstanbul’da düzenlendiği “Eğitimde Demokratikleşme Çalıştayı’nda eyaletler arasında “Eğitimde Birlik” konusu görüşüldü.

Demokratikleşme Çalıştayı’nda konuşan Nobel ödülü sahibi Başkan A. Öcalan, “Kürtçe anadilde eğitimin demokrasi için yeterli olmadığını, ileri demokratik cumhuriyet için bütün etnik gruplara anadilde eğitim hakkının verilmesinin ve ülkede çok hukuklu sisteme geçilmesinin şart olduğunu” söyledi.

Bilindiği üzere, Kürtçe Anadilde eğitim uygulamasına beş yıl önce geçildi. Mevcut uygulamada Kürtçe eğitim imkânı olmayan okullarda İngilizce dilde eğitim devam etmektedir. Talep olması halinde Türkçe dersi seçmeli ders olarak okutulabilecek.

Bölge yönetiminde, daha önce iki dille yapılan yazışmalar artık sadece Kürtçe yapılacak. Meclis’te kabul edilen yeni yasaya göre mahkemelerde Kürtçe bilmeyen Türkler tercüman isteyebilecek.

Öte yandan, Türkiye Federal Meclis Başkanlığına 10 milletvekilinin verdiği anayasa değişikliği teklifi Mecliste tansiyonu yükseltti. Teklif ile devletin adının, “Anadolu Demokratik Federal Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesi isteniyor. Gerekçede, Türkiye, devlet olarak “Türklerin devleti, vatan olarak ise “Türklerin vatanı” anlamına gelmektedir. Bu ülkede sadece Türk etnik grubu yaşamamakta; aynı zamanda Kürt, Gürcü, Arnavut, Rum, Ermeni… vb. 36 etnik gurup yaşamaktadır” denildi.

Son olarak, Federal Devlet Başkanı başkent İstanbul’da yaptığı açıklamada “Tarihe bakın, etnik guruplara özerklik, muhtariyet verdi diye bölünen bir ülke var mı?” diye sordu. Açıklamasının devamında,“Üst üste açtığımız paketler, reformlar sayesinde demokrasi ve milli birliğimizi pekiştirdik. Ancak bu ülkede hala bölünme paranoyası içinde olanlar vardır” dedi.

                                                                                        

Nizamettin TORUN

 Şube Başkanı

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir