24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

Türkiye Kamu-Sen Artvin İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı İsrafil BAYRAK’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle yaptığı basın açıklamasıdır.

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür. Bir ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi; eğitim ve öğretimin kaliteli ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi ile ancak mümkün olabilir. Eğitim sorunlarını çözen uluslar; kültür, sanat, bilim, teknoloji, sosyo-ekonomik alanında da kalkınmış ve ilerlemiştir. Eğitime gereken önem ve ilgiyi göstermeyen uluslar, başka ulusların kölesi olmaya mahkûmdurlar. Kalkınmanın temel şartı eğitim ve öğretimdir.

Öğretmen; insanları eğitmeyi ve öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlerin eğitim öğretimlerine rehberlik eden, yön veren ve yaşam hazırlayan kimsedir. Öğretmenler gününün amacı öğretmenin toplumdaki yeri ve rolü önemi ve değeri nedir, sorunlarını belirlemek ve öğretmeni olması gerekli yüce oruna oturtmaktır. Öğretmenlerin kendi aralarında bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Emekli olan öğretmenleri saygıyla anmak ve yeni atanmış öğretmenlere mesleklerinin kutsal bilincine varmalarını sağlamaktır. İşte, Öğretmenler Günü, bu fedakâr öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür.

Bilindiği üzere ecdadımız Kurtuluş Savaşı'nı kazandıktan sonra, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i kuran ulu önder Atatürk, askeri ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda birçok yenilik yapmıştır. Bu yeniliklerden biri de 1 Kasım 1928 tarihinde yapılan mevcut alfabemizin kabulüdür.

Bu tarihten itibaren yeni harflerin öğrenilmesi ve okur-yazar sayısının artırılması konusunda büyük bir seferberlik başlatılmıştır. 24 Kasım 1928 tarihinde açılan Millet Mekteplerinde, yaşlı, genç, çocuk, kadın herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri ülkemizde “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Çağımız Türkiye’sinde öğretmenlerimiz gerek ekonomik gerek mesleki sorunları nedeniyle 24 Kasım’ı buruk kutlamaktadır. Ay sonunu zor getiren, cebindeki son kurşun bile hesabını yapan, borç içinde yaşayan, emekli olmayı bile geliri azalacağı için düşünmeyen öğretmenlerimiz, bu mesleğin toplumda saygın bir konumda olduğuna da inanmamaktadır. Atatürk dönemini en itibarlı dönem olarak niteleyen öğretmenlerimiz, iş güvencelerinin tehdit altında olduğunu düşünmektedir. Mesleki sorunlarının psikolojilerini etkilediği öğretmenlerimiz, mesleki sorunlarla da boğuşmaktadır. Öğretmenler son dönemde hayata geçirilen ve geçirilmesi planlanan bazı uygulamalara da karşı çıkmaktadır. Sözleşmeli ve mülakatla öğretmen alımından, proje okullarında 8 yılını dolduran öğretmenlerin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmasına, performans sisteminden, rotasyon uygulamasına kadar birçok konuya öğretmenlerimiz tepkilidir.

Türk Eğitim-Sen olarak 02-15 Kasım 2016 tarihleri arasında öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumları, mesleki sorunları, güncel olaylara bakışı ile ilgili bir anket çalışması gerçekleştirdik. Anketimize 25 bin 288 kişi katıldı. Buna göre ankete katılanların;

Yüzde 75.5’i erkek, yüzde 24.5’i kadın. Yüzde 82.1’i evli, yüzde 17.9’u bekâr.

Yüzde 24.9’unun 1, yüzde 36.2’sinin 2, yüzde 9.8’inin 3, yüzde 1.9’unun 4 ve üzerinde çocuğu var. Çocuğu olmayanların oranı yüzde 27.2.

Ankete Katılan Öğretmenlerin Sadece Yüzde 8.8’inin Kredi Kartı Yok,

Ankete katılanların yüzde 83’ünün bankalara borcu var.

Ankete Katılanların Yüzde 13.3’ü İcra Takibine Düşmüş,

Ekonomik Sorunlar En Çok Aile Hayatlarını Etkilemiş,

Ankete Katılanların Yüzde 25.7’si Ek İş Yapıyor.

Ankete katılan ve emekliliği hak eden öğretmenler, emekli olmayı düşünmüyor. Bunun en büyük nedeni ise ekonomik.

Ankete katılanların yüzde 92.2’si toplumda öğretmenlik mesleğinin saygı bir konumda olduğunu düşünmüyor.

Ankete Katılanlar Öğretmenlik Mesleğinin En İtibarlı Olduğu Dönemin Atatürk Dönemi Olduğunu Söylüyor.

Ankete Katılanların Yüzde 81.6’sı Alım Gücünün Bir Önceki Seneye Göre Azaldığı Görüşünde,

Ankete katılanların çok büyük kısmı hem sözleşmeli öğretmenliğe hem de mülakata karşı,

Ankete Katılanların Yüzde 98’i Mülakat Komisyonlarının Şeffaf Olduğunu Düşünmüyor.

Ankete Katılanların Yüzde 83.6’sı Performans Sistemine Karşı,

Ankete Katılan Öğretmenlerin Yüzde 60’ı Rotasyona Karşı,

Ankete Katılanların 91.6’sı İş Güvencesinin Tehdit Altında Olduğunu Düşünüyor.

Ankete Katılanlara Göre, Öğretmen Atamaları Yeterli Sayıda Değil,

Ankete Katılan Öğretmenler Mesleki Sorunlarının Psikolojik Durumlarını Olumsuz Yönde Etkilediğini Söylüyor.

Ankete Katılanlar Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın Eğitimin Sorunlarına Ve Eğitim Çalışanlarının Beklentilerine Cevap Verdiğini Düşünmüyor.

Ankete Katılanların Yüzde 23.4’ü Öğretmenlik Mesleğinin En Zor Yönünün Yandaş Kayırmacılığı Ve Kadrolaşma Olduğunu Düşünüyor.

Ankete Katılanların Yüzde 62.7’si Toplumsal Çatışmaların Artması, İç Savaş Çıkmasından Endişe Ediyor.

Bu anket çalışması Türkiye’de öğretmenlerin durumuna projeksiyon tutmaktadır. Anketin sonuçları iyi irdelenmeli, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin endişelerini dikkate almalıdır. Aksi takdirde stresli, yaptığı işle mutlu olamayan, huzursuz öğretmenlerle milli eğitimi daha ileriye taşımamız mümkün olmaz.

Sonuç olarak şu gerçek unutulmamalıdır ki; öğretmenin kaybedilmesi, yarınlarımızın kaybedilmesi demektir. Toplumun tüm kesimlerinin ve özellikle ülkeyi yönetenlerin, öğretmenlerimizin itibarının iadesini sağlamak ve yükseltmek öncelikli sorumluluğu olmalıdır. Bu görev ve sorumluluğun gereğini yapmak yalnızca öğretmenlerimizin saygınlığı için değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve tüm değerlerimize sahip çıkacak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirilmesinin önünü açmak, kararan yollarımızın yeniden aydınlatılabilmesi için bir meşale yakmak içindir.

Umarım 2016 yılı 24 Kasım tarihi öğretmenlerimiz ve Türk Milli Eğitimi için bir milat olarak kabul edilir, kutlamaya değer nice 24 Kasımlar görmek dileğiyle…

Kamuoyuna saygıyla….

 

İsrafil BAYRAK

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi

Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı

 

 

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir